Kazachstan: Prachtige natuur en bruisende steden – 14 dagen

afreisdata & prijzen

22 mei 2019 – € 3.495 p.p. – singletoeslag: € 350

met ondermeer

 • Unieke reis naar de bronnen van het nomadendom
 • Afwisseling van cultuursteden en nationale parken
 • Verblijf in zowel luxehotels als guesthouses
 • Kleine groep van maximaal 15 deelnemers
 • UNESCO Werelderfgoed: Tamgaly Tas en Mausoleum Hodja Ahmed Yasavi

begeleiding

Nederlandstalig begeleid

 

PROGRAMMA

Dag 1: BRUSSEL – ASTANA

Vertrek rond de middag vanuit Brussel met Turkish Airlines naar Astana, met tussenstop in Istanbul.

Dag 2: ASTANA

Aankomst in Astana, de hoofdstad van Kazakstan.Onthaal en privé-transfer naar het centrum. Installatie in ons hotel.

In de namiddag volgt een bezoek aan de stad met de belangrijkste bezienswaardigheden. Oorspronkelijk kreeg de stad de naam Akmolinsk. In 1961 werd de stad onder Chroesjtsjov regime hernoemd tot Tselinograd.Nadat Kazachstan onafhankelijk werd, kreeg de stad in 1997 haar nieuwe naam: Astana.

Astana is uitgegroeid van een klein provinciestadje naar een moderne futuristische hoofdstad, ontworpen door architecten als Norman Foster en Kisho Kurokawa.U zal versteld staan van de futuristische architectuur met veel glaswerk. Tijdens een rondrit door de stad zien we de uiterst moderne overheidsgebouwen zoals het Constitution Square en het Presidential Centre of Culture.

In het museum bezoeken we prachtstukken van de Scytische periode, zoals de ‘De Gouden Man’.

Na de lunch nemen we de kabelbaan naar het 105m hoge ‘Astana Baiterek’ monument, van waaruit we een panoramisch uitzicht over de stad hebben.Dit monument, het fiere symbool van Kazakstan, werd opgericht ter nagedachtenis van de installatie van Astana als nieuwe hoofdstad, nà Almaty.Sedert deze wijziging door president Nazerbajev ontwikkelde de stad zich spectaculair.

We steken de Ishym rivier over en bezoeken er het Kazakh Eli plein, met het ‘Palace of Peace’, ontworpen door de Britse architect Norman Foster.Verder bezoek aan de wondermooie moskee Sultan Khazret, grootste moskee in Centraal Azië. Elk van de koepels is bekleed met bedrukte folie met oriëntaalse motieven.De centrale koepel heeft een diameter van 28m en is 58m hoog. De 4 minaretten hebben elk een hoogte van 77m.De totale oppervlakte van het complex is 107.500m² en biedt plaats aan 5.000 gelovigen.

Tot slot bezoek aan het ‘Palace of Independance’, waar we de hal bezoeken met het ‘Layout Astana until 2030’.

Dag 3: ASTANA – ALZHIR (O+L+D)  

Vertrek richting Alzhir op een klein uurtje rijden van Astana. Alzhir is één van de voormalige goelag kampen, dat operationeel was tussen 1937 en 1946. De vertaling vanuit het Russisch is “Almola kamp voor de vrouwen van de verraders van het Moederland”. De naam zegt het al, dit was een kamp voor vrouwen. Vrouwen die partner waren of familie van een man die tegenstanders waren van de USSR of op één of andere manier lieten merken dat ze geen voorstander van de USSR waren. De vrouwen zelf hoefden niets verkeerd te hebben gedaan.

Vervolgens bezoek aan Ethno Aul, gelegen in de buitenwijken van Astana. Dit culturele complex biedt haar bezoekers een unieke kans om de rijke geschiedenis, kunst, tradities, rituelen en de nationale keuken van de Kazachse bevolking te ontdekken terwijl ze de levensstijl van nomaden ervaren. We worden verwelkomd door de lokale bevolking die ons met veel plezier een inkijk geeft in hun nomadenbestaan. We maken kennis met een aantal lokale gebruiken en tradities.

Dag 4: ASTANA – ALMATY 

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven voor binnenlandse vlucht naar Almaty. De rest van de dag bezoek aan het Republika plein en het staatsmuseum.

Middag- en avondmaal en logies in Almaty.

Dag 5: ALMATY 

Almaty – dat tot 1994 Alma-Ata heette – telt ruim 1,5 miljoen inwoners. Tot 1997 was Almaty de hoofdstad van Kazachstan. Ontbijt en verkenning van de stad, met onder meer het 28 Panfilovtzev Park en de Zenkovkathedraal. Deze Christus Hemelvaart kathedraal is het op één na grootste houten bouwwerk ter wereld. Bij de bouw zou geen enkele spijker gebruikt zijn. Verder ziet u de Grote Moskee, het kunstmuseum Kasteev en de hooggelegen Medeo-ijsbaan.

Vanaf de op 1.733 m hoogte gelegen Medeo-dam, die de stad moet beschermen tegen modderstromen, hebben we een uniek vergezicht over het Trans-Ili gebergte. We nemen de kabelbaan naar de TV-toren die op de Kok Tobe heuvel staat. Hier hebben we een mooi panorama over Almaty.

Logies in Almaty.

Dag 6: ALMATY – ALTYN EMEL

Deze morgen reizen we naar een nationaal park, genaamd Altyn Emel, een indrukwekkende semi-woestijn. Daarna de petrogliefen van Kyzylauyz en het hoogtepunt van de regio: Tamgaly Tas. Tamgaly Tas is bekend om zijn petrogliefen. De duizenden tekeningen werden in de Brons- en IJzertijd aangebracht in de rotsen van een rivierkloof. U ziet er taferelen uit het dagelijks leven, maar ook afbeeldingen van verschillende goden, zwangere vrouwen, dieren, vogels en jachttaferelen. Er zijn zo’n 2.000 tekeningen van uitzonderlijke waarde te bekijken.

Dag 7: ALTYN EMEL

Het Altyn Emel National Park is gelegen ten noorden van het Kachagai stuwmeer. Hier is er een goede kans om wilde ezels en steppe antilopes te spotten.

In Altyn Emel bevindt zich al eeuwen lang de zingende duin van Emel van Altyn in. Deze 3 km lange duin produceert bij wind een brommend geluid dat tot 105 decibel kan oplopen.Deze duin bestaat uit heel dun, stofferig zand. Vanop de top van de heuvel worden we getrakteerd op een adembenemend panorama met de purperachtige Sogety en Boguty gebergtes langs de ene kant en langs de andere zijde het violetblauw van het Djungarian Alatau gebergte.

Na de lunch brengen we een bezoek aan het Katutau en Aktau gebergte, een regio met een zeer oud vulkanisch gebergte. In het Aktau gebergte zijn veel paleontolische overblijfselen van 25 à 30 miljoen jaar geleden te vinden: rotstekeningen van dinosaurissen, prehistorische krokodillen en schildpadden.

Avondmaal en logies in ons hotel in Altyn Emel.

Dag 8: ALTYN EMEL – CHARYN CANYONS – ALMATY 

Vertrek naar ‘Ash-tree Grove’, gesitueerd aan de Temerlik rivier. Op deze locatie groeit een uiterst zeldzame boomsoort die makkelijk 1.000 jaar oud kan worden.
De geknipte plaats voor een picknick.

Nadien vertrekken we naar de spectaculaire Charyn canyon, gelegen in het Charyn National Park. De Charyn canyon is de op één na grootste kloof ter wereld, na de Grand Canyon.Een deel ervan wordt ook wel de vallei de kastelen genoemd vanwege de unieke rotsformaties. De verticale wanden kunnen tot 300 m hoog zijn.

Na de middag vertrekken we naar Almaty voor het avondmaal en logies.

Dag 9: ALMATY – BIG ALMATY LAKE – ALMATY 

Deze voormiddag doen we een eerste indruk op van deze bijzondere stad. Na de lunch vertrekken we naar ‘Big Almaty Gorge’. Wij klimmen tot een hoogte van 2.500 m. We ontdekken er een van de mooiste meren van Alatau, ontstaan uit een oude gletsjer.Op de terugweg bezoeken we nog een traditionele valkenboerderij. Hier worden deze roofvogels afgericht tot fervente jachtvalken.

Vervolgens gaan we aan boord van de nachttrein richting Taraz.

Dag 10: TARAZ – SHYMKENT 

’s Morgens komen we aan in Taraz. Dit is één van de oudste steden van Kazakstan en was in van de 7e tot 12e eeuw een belangrijk knooppunt langsheen de Zijderoute.In de 12e eeuw werd de stad verwoest door Djengiz Khan. We bezoeken er het Babaja-Hatum en het Karakhan mausoleum.Verder bezoeken we de baden van Kali Yunus en het historische Tekturmas complex. Het hoogtepunt vandaag is echter een bezoek aan het Aisha Bibi Mausoleum.Dit is Unesco monument is het enige in Centraal-Azië dat volledig in terracotta werd opgetrokken.

Transfer naar Shymkent voor ons avondmaal en logies.

Dag 11: SHYMKENT – SHAULDER – TURKESTAN – SHYMKENT 

Het zuidelijk gelegen Shymkent was eveneens een belangrijk knooppunt op de Zijderoute.Onderweg maken we een stop bij het museum in het dorp Shaulder en in Otrar, de geboorteplaats van de filosoof Abu Nasr al-Farabi. Otrar werd gesticht in de 4e eeuw voor Christus.Ook deze stad was een belangrijk centrum op de Zijderoute tussen Oost-Europa en China. In de 13e eeuw verwoestten Mongoolse troepen gedeeltijk de stad.Bezoek aan het mausoleum van Arystan-bab, tegenwoordig een belangrijke plaats voor Soefi pelgrims uit geheel Centraal-Azië.

70km verder bezoeken we de historische stad Turkestan, het voormalige Yasi ook wel ‘Parel van de Zijderoute’ genoemd. De stad werd gesticht in het jaar 500 na Christus, op een kruispunt van de karavaanroutes tussen Samarkand, Buchara en Khiva.Turkestan was ooit spiritueel centrum van de Turken in 16e en 17e eeuw.

De stad heeft een wereldwijde bekendheid verworven door de filosoof Khoja Akhmet Yassawi. Verder was de stad ooit het centrum van Centraal-Aziatische heersers zoals de Sjahs van Chorasmië, de Mongolen, Timuriden en Shaybanids.

We bezoeken het ‘Azret-Sultan’, het historisch en architecturaal complex, de stadspoort, de hammam en de ondergrondse Hilvet moskee.

Terugkeer naar Shymkent. Avondmaal en overnachting.

Dag 12: SHYMKENT – SAIRAM – SHYMKENT 

Vandaag rijden we naar Sairam (20 km). De stad lag ooit op de Zijderoute en is de geboortestad van de eerste Turkse moslimheilige Hodja Ahmed Yassavi. De eerste vermeldingen zijn terug te vinden in Chinese manuscripten van het jaar 629. Toen heette de stad nog Ispidzhab. Pas in de 13e eeuw kreeg de stad zijn huidige naam.

Bezoek aan het Historisch Museum, het mausoleum van Ibrahim Ata en dat van Karashash-Ana. In de middeleeuwen was het een belangrijk knooppunt op de Zijderoute. Na de middag ontdekken we een prachtig natuurgebied: Aksy Canyon. Deze spectaculaire kloof met een diepte van 50 m, wordt meestal te paard of te voet bereikt vanuit Darbaza.

We nemen de avondtrein naar Almaty.

Dag 13: ALMATY – TAMGALYTAS – ALMATY 

‘s Morgens aankomst in Almaty. Na het ontbijt bezoeken we Tamgaly, een gebied dichtbij de Ili-rivier. Hier vinden we meer dan 1.000 rotstekeningen, waarvan een aantal daterend van 3.000 voor Christus. Sinds 2004 is Tamgaly opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Avondmaal en overnachting in het hotel in Almaty.

Dag 14: ALMATY – BRUSSEL

Na het ontbijt volgt de check-out en transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel via Istanbul. De aankomst in Brussel is voorzien omstreeks 18u00.

AS18

 • Internationale vluchten met Brussel-Istanbul-Astana en Almaty-Istanbul-Brussel, inclusief alle gekende luchthaventaksen op 01/08/18
 • Vol pension tijdens de ganse reis
 • Overnachtingen in prima hotels**** in Astana en Almaty en Shymkent
 • Alle transfers in Kazakstan van- en naar de luchthavens
 • Verplaatsing per minibus en 4×4 in Altyn Emel National Park
 • Alle entreegelden voor musea , parken en kloosters
 • Assistentie van een lokale Engelssprekende gids
 • Premie garantiefonds
 • Fooien voor chauffeurs en gids: € 70 per persoon
 • Annulatie-en/of bijstandsverzekering
 • Er zijn geen vaccinaties vereist. Wel worden volgende vaccinaties sterk aangeraden: DTP, Havrix (tegen Hepatitis A), Buiktyphus.
 • Paspoort nog 6 maand na retour geldig.
 • Prijs op basis van minimum 15 personen.
Print Friendly, PDF & Email