Kazachstan: uitzonderlijke cultuur- en natuurreis voor pioniers – 14 dagen

afreisdata & prijzen

22 mei 2019 – € 3.395 p.p. – singletoeslag: € 350

met ondermeer

 • Unieke reis naar de bronnen van het nomadendom
 • Afwisseling van cultuursteden en nationale parken
 • Verblijf in zowel luxehotels als guesthouses
 • Kleine groep van maximaal 15 deelnemers
 • UNESCO Werelderfgoed: Tamgaly Tas en Mausoleum Hodja Ahmed Yasavi

begeleiding

Nederlandstalig begeleid

 

PROGRAMMA

Dag 1: BRUSSEL – ASTANA

Vertrek rond de middag vanuit Brussel met Turkish Airlines naar Astana, met tussenstop in Istanbul.

Dag 2: ASTANA

Omstreeks 2u10 aankomst in Astana, de hoofdstad van Kazakstan. Onthaal en privé-transfer naar het centrum. Installatie in ons hotel.

In de namiddag volgt een bezoek aan de stad met de belangrijkste bezienswaardigheden. Oorspronkelijk kreeg de stad de naam Akmolinsk. In 1961 werd de stad onder Chroesjtsjov regime hernoemd tot Tselinograd. Nadat Kazachstan onafhankelijk werd, kreeg de stad in 1997 haar nieuwe naam: Astana.

Astana is uitgegroeid van een klein provinciestadje naar een moderne futuristische hoofdstad, ontworpen door architecten als Norman Foster en Kisho Kurokawa. U zal versteld staan van de futuristische architectuur met veel glaswerk. Tijdens een rondrit door de stad zien we de uiterst moderne overheidsgebouwen zoals het Constitution Square en het Presidential Centre of Culture.

In het museum bezoeken we prachtstukken van de Scytische periode, zoals de ‘De Gouden Man’.

Na de lunch nemen we de kabelbaan naar het 105m hoge ‘Astana Baiterek’ monument, van waaruit we een panoramisch uitzicht over de stad hebben. Dit monument, het fiere symbool van Kazakstan, werd opgericht ter nagedachtenis van de installatie van Astana als nieuwe hoofdstad, nà Almaty. Sedert deze wijziging door president Nazerbajev ontwikkelde de stad zich spectaculair.

We steken de Ishym rivier over en bezoeken er het Kazakh Eli plein, met het ‘Palace of Peace’, ontworpen door de Britse architect Norman Foster. Verder bezoek aan de wondermooie moskee Sultan Khazret, grootste moskee in Centraal Azië. Elk van de koepels is bekleed met bedrukte folie met oriëntaalse motieven. De centrale koepel heeft een diameter van 28m en is 58m hoog. De 4 minaretten hebben elk een hoogte van 77m. De totale oppervlakte van het complex is 107.500m² en biedt plaats aan 5.000 gelovigen.

Tot slot bezoek aan het ‘Palace of Independance’, waar we de hal bezoeken met het ‘Layout Astana until 2030’

Dag 3: ASTANA – BOROVOE 

Vertrek in noordelijke richting naar het Borovoe National Park, een transfer van 3u. Het park heeft een oppervlakte van 85.000 hectaren en heeft 14 meren. Prachtige natuur, met dennenwouden, meren en een uniek gebergte.

In de Abylaykan vallei bewonderen we het rotsgebergte Ush-Kyz, Ok-Zhetpes en Zhumbaktas, die deel uitmaken van het Kokshetau gebergte. Hier zien we gigantische rotsformaties in fantastische vormen, zoals puntige piramides.

Na de lunch rest ons nog wat vrije tijd om een wandeling te maken in het bos of naar de Bolektau berg, vanwaar we een uniek zicht hebben op het Bolekta meer.

Terugkeer naar Astana.

Dag 4: ASTANA – ALMATY 

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven voor binnenlandse vlucht naar Almaty. De rest van de dag bezoek aan het Republika plein en het staatsmuseum.

Middag- en avondmaal en logies in Almaty.

Dag 5: ALMATY 

’s Morgens komen we aan in Almaty. De stad telt anderhalf miljoen inwoners en heette tot 1994 Alma-Ata. Tot 1997 was Alma-Ata de hoofdstad van Kazachstan, daarna werd Astana de hoofdstad.

Na het ontbijt verkenning van de stad met ondermeer het 28 Panfilovtzev park en de Zenkov kathedraal. Deze kathedraal is het op één na het grootste houten bouwwerk ter wereld. BOvendien zou geen enkele spijker gebruikt zijn tijdens de bouw. Verder komen we langs de de Grote Moskee, het Staatsmuseum en de hooggelegen Medeo ijsbaan. Vanaf de Medeu dam hebben we een uniek vergezicht over het Trans Ili gebergte. Deze 1.733m hoge dam moet de stad beschermen tegen modderstromen.

Via een kabelbaan bereiken we de televisietoren op de Kok Tobe heuvel. We genieten van een mooi panorama over Almaty.

Logies in Almaty.

Dag 6: ALMATY – ALTYN EMEL

Vandaag brengen we een bezoek aan het Altyn Emel National Park, een indrukwekkende semi-woestijn.

Op het programma staan de petrogliefen van Kyzylauyz en het hoogtepunt van de regio: de Best Shatyr Mounds. Dit is een van de oudste stukken land in Europa, meer dan 4.000 jaar oud bezaaid met graven en grafheuvels. We starten in de Taigak canyon met de petroglyphen van Kyzylauyz. Op de rotstekeningen zien we jachttaferelen, muziekinstrumenten en diverse dieren afgebeeld.

Picknick onderweg.

Vervolgens aanschouwen we de unieke landschappen rond de Best Shatyr grafheuvels, die dateren uit het eerste millenium voor Christus. Deze begraafplaats was een heilige plek van de eerste Saksen die hier leefden. Op een oppervlakte van 2km² vinden we 18 van deze grafheuvels, met een diameter tot 70m, sommige tot 20 meter hoog.

Transfer naar ons hotel in Altyn Emel voor avondmaal en overnachting.

Dag 7: ALTYN EMEL

Het Altyn Emel National Park is gelegen ten noorden van het Kachagai stuwmeer. Hier is er een goede kans om wilde ezels en steppe antilopes te spotten. Hier bevindt zich al eeuwen lang de zingende duin van Emel van Altyn in. Deze 3km lange duin produceert bij wind een brommend geluid dat tot 105 decibel kan oplopen. Deze duin bestaat uit heel dun, stofferig zand. Vanop de top van de heuvel worden we getrakteerd op een adembenemend panorama met de purperachtige Sogety en Boguty gebergtes langs de ene kant en langs de andere zijde het violetblauw van het Djungarian Alatau gebergte.

Na de lunch brengen we een bezoek aan het Katutau en Aktau gebergte, een regio met een zeer oud vulkanisch gebergte. In het Aktau gebergte zijn veel paleontolische overblijfselen van 25 à 30 miljoen jaar geleden te vinden: rotstekeningen van dinosaurissen, prehistorische krokodillen en schildpadden.

Avondmaal en logies in ons hotel in Altyn Emel.

Dag 8: ALTYN EMEL – CHARYN CANYONS – ALMATY 

Vertrek naar ‘Ash-tree Grove’, gesitueerd aan de Temerlik rivier. Op deze locatie groeit een uiterst zeldzame boomsoort die makkelijk 1.000 jaar oud kan worden. De geknipte plaats voor een picknick.

Nadien vertrekken we naar de spectaculaire Charyn canyon, gelegen in het Charyn National Park. De Charyn canyon is de op één na grootste kloof ter wereld, na de Grand Canyon. Een deel ervan wordt ook wel de vallei de kastelen genoemd vanwege de unieke rotsformaties. De verticale wanden kunnen tot 300m hoog zijn.

Na de middag vertrekken we naar Almaty voor het avondmaal en logies.

Dag 9: ALMATY – BIG ALMATY LAKE – ALMATY 

Deze voormiddag doen we een eerste indruk op van deze bijzondere stad. Na de lunch vertrekken we naar ‘Big Almaty Gorge’. Wij klimmen tot een hoogte van 2.500m. We ontdekken er een van de mooiste meren van Alatau, ontstaan uit een oude gletsjer. Op de terugweg bezoeken we nog een traditionele valkenboerderij. Hier worden deze roofvogels afgericht tot fervente jachtvalken.

Vervolgens gaan we aan boord van de nachttrein richting Taraz.

Dag 10: TARAZ – SHYMKENT 

’s Morgens komen we aan in Taraz. Dit is één van de oudste steden van Kazakstan en was in van de 7e tot 12e eeuw een belangrijk knooppunt langsheen de Zijderoute. In de 12e eeuw werd de stad verwoest door Djengiz Khan. We bezoeken er het Babaja-Hatum en het Karakhan mausoleum. Verder bezoeken we de baden van Kali Yunus en het historische Tekturmas complex. Het hoogtepunt vandaag is echter een bezoek aan het Aisha Bibi Mausoleum. Dit is Unesco monument is het enige in Centraal-Azië dat volledig in terracotta werd opgetrokken.

Transfer naar Shymkent voor ons avondmaal en logies.

Dag 11: SHYMKENT – SHAULDER – TURKESTAN – SHYMKENT 

Het zuidelijk gelegen Shymkent was eveneens een belangrijk knooppunt op de Zijderoute. Onderweg maken we een stop bij het museum in het dorp Shaulder en in Otrar, de geboorteplaats van de filosoof Abu Nasr al-Farabi. Otrar werd gesticht in de 4e eeuw voor Christus. Ook deze stad was een belangrijk centrum op de Zijderoute tussen Oost-Europa en China. In de 13e eeuw verwoestten Mongoolse troepen gedeeltijk de stad. Bezoek aan het mausoleum van Arystan-bab, tegenwoordig een belangrijke plaats voor Soefi pelgrims uit geheel Centraal-Azië.

70km verder bezoeken we de historische stad Turkestan, het voormalige Yasi ook wel ‘Parel van de Zijderoute’ genoemd. De stad werd gesticht in het jaar 500 na Christus, op een kruispunt van de karavaanroutes tussen Samarkand, Buchara en Khiva. Turkestan was ooit spiritueel centrum van de Turken in 16e en 17e eeuw.

De stad heeft een wereldwijde bekendheid verworven door de filosoof Khoja Akhmet Yassawi. Verder was de stad ooit het centrum van Centraal-Aziatische heersers zoals de Sjahs van Chorasmië, de Mongolen, Timuriden en Shaybanids.

We bezoeken het ‘Azret-Sultan’, het historisch en architecturaal complex, de stadspoort, de hammam en de ondergrondse Hilvet moskee.

Terugkeer naar Shymkent. Avondmaal en overnachting.

Dag 12: SHYMKENT – SAIRAM – SHYMKENT 

Deze morgen rijden we naar Sayram. Sairam lag ooit aan de Zijderoute. Het is de geboortestad van de eerste Turkse moslimheilige Hodja Ahmed Yassavi. De eerste vermeldingen zijn terug te vinden in Chinese manuscripten uit 629 na Christus. Pas in de 13e eeuw kreeg de stad de naam Sayram.

We bezoeken er het historisch museum, het mausoleum van Ibrahim Ata en dit van Karashash-Ana. In de middeleeuwen vormde de stad een belangrijk knooppunt op de Zijderoute.

Na de middag verkennen we het Kazygurt gebergte. Een prachtig natuurgebied en heilige plaats aan de rand van het Tien Shan gebergte. Bezoek aan Kamekalgan. Hier zou volgens sommige bronnen de Ark van Noach gestrand zijn.

We nemen de avondtrein naar Amaty.

Dag 13: ALMATY – TAMGALYTAS – ALMATY 

’s Morgens aankomst in Almaty. Na het ontbijt bezoeken we Tamgaly Tas, een gebied nabij de Ili-rivier. Tamgaly Tas staat bekend om zijn petrogliefen. De talrijke tekeningen werden in de Brons- en IJzertijd aangebracht op de rotsen van een rivierkloof. We zien er taferelen uit het dagelijks leven. In totaal zijn hier ongeveer 2.000 tekeningen van uitzonderlijke waarde terug te vinden. De site werd in 2004 opgenomen op de Uesco Werelderfgoedlijst.

Avondmaal en overnachting in ons hotel in Almaty.

Dag 14: ALMATY – BRUSSEL

Na het ontbijt volgt de check-out en transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel via Istanbul. De aankomst in Brussel is voorzien omstreeks 18u00.

AS18

 • Internationale vluchten met Brussel-Istanbul-Astana en Almaty-Istanbul-Brussel, inclusief alle gekende luchthaventaksen op 01/04/18
 • Vol pension tijdens de ganse reis
 • Overnachtingen in prima hotels**** in Astana en Almaty en Shymkent
 • Alle transfers in Kazakstan van- en naar de luchthavens
 • Verplaatsing per minibus en 4×4 in Altyn Emel National Park
 • Alle entreegelden voor musea , parken en kloosters
 • Assistentie van een lokale Engelssprekende gids
 • Premie garantiefonds
 • Fooien voor chauffeurs en gids: € 70 per persoon
 • Annulatie-en/of bijstandsverzekering
 • Er zijn geen vaccinaties vereist. Wel worden volgende vaccinaties sterk aangeraden: DTP, Havrix (tegen Hepatitis A), Buiktyphus.
 • Paspoort nog 6 maand na retour geldig.
 • Prijs op basis van minimum 15 personen.
Print Friendly, PDF & Email