Iran: Darius en Xerxes achterna – 12 dagen

afreisdata & prijzen

 • 26 september 2018 – € 2.855 p.p. in dubbele kamer – singletoeslag: € 590
 • 10 oktober 2018 – € 2.855 p.p. in dubbele kamer – singletoeslag: € 590

met ondermeer

 • Hoogtepunten van Iran, maar ook minder bekende pareltjes
 • Bezoek aan het unieke Juwelenmuseum in Teheran
 • Alle maaltijden met dranken inbegrepen
 • Uitstekende accommodatie

begeleiding

Nederlandstalig begeleid

PROGRAMMA

Dag 1: BRUSSEL – SHIRAZ

Vertrek Zaventem in de namiddag per lijnvlucht naar Shiraz via Istanbul. ’s Avonds laat worden we onthaald en volgt de transfer naar ons hotel.

Dag 2: SHIRAZ

Vandaag omstreeks 10u30 brengt u een eerste bezoek aan Shiraz met oa. het Karim Khan Arg complex met zijn theologische school. In de 14e eeuw was dit het cultureel en artistiek centrum waar kalligrafie en letterkunde bloeiden. Verder bezoekt u vandaag de Nasir-ol-Molk moskee en staat er een wandeling in de Perzische Eramtuinen op het programma.

Na de lunch bezoeken we de mausolea van Saadi en Hafez, Iraans grootste dichters. Bezoek aan de bazar Vakil met zijn ‘Regent moskee’. ’s Avonds geniet u van de verlichte Shah Cheragh Sanctuary.

Logies in Shiraz.

Dag 3: SHIRAZ – PERSEPOLIS – PASARGADAE – SHIRAZ

Vandaag is er een bezoek aan de Persopolis-site voorzien. Dit is wellicht één van de oudste steden ter wereld (Unesco). De stad was ooit de ceremoniële hoofdstad van de Achaemenidische koningen (oa. Darius I en II, Xerxes I en Artaxerxes I) en één van de belangrijkste complexen uit de oudheid.

Doorheen de Poort der Naties, bewaakt door reusachtige gevleugelde stieren, betreden we deze sublieme site. Deze unieke Perzische architectuur is een verwijzing naar de Griekse, Egyptische, Assyrische en Medische kunstvormen, met uitzonderlijk goed bewaarde basreliëfs.

Wat opvalt is het ontbreken van gewelddadige taferelen. Er staan veel soldaten afgebeeld, maar deze vechten niet en hun zwaarden blijven in hun schede. Dit duidt op vreedzame gebeurtenissen: diverse volkeren komen samen en hebben geschenken meegebracht. Een roemrijke en humane beschaving waarop de huidige Perzen nog steeds fier zijn.

Vervolgens bezoeken we de nekropolis van Naqsh-e-Rostam, gekend voor zijn bas-reliëfs en de Achaemenidische koningsgraven van Darius I en II.

We eindigen met een bezoek aan het graf van Cyrus de Grote in Pasargadae (Unesco) of het ‘Perzisch Kamp’, de oudste residentie van de Achaemeniden, gesticht in 550 voor Christus door Cyrus de Grote op de plaats waar hij de Meden verslagen had.

Avondmaal en overnachting in Shiraz.

Dag 4: SHIRAZ – SARVESTAN – NEYRIZ – KERMAN

Vandaag lange rit naar Kerman. In Sarvestan maakt u een stop aan het Sassanidenpaleis, met zijn mooie ingangspoort met 3 Iwans. Het gebouw dateert uit de 5de eeuw na Christus. Het zou een jachtverblijf of klein paleis van koning Bahram V zijn geweest.

In Neyriz bewonderen we de moskee met de mooie minaret en een prachtige mirhab in stuc, daterend uit de 10e eeuw na Christus.

We overnachten in Kerman.

Dag 5: KERMAN – MAHAN – RAYEN – KERMAN 

In de voormiddag bezoeken we de lemen site van Rayen, omringd door concentrische omwallingen. We vinden er een kleinere versie terug van de verwoeste woestijncitadel van Bam. Wandeling in de tuinen.

We bereiken Mahan, waar één der mooiste islamitische mausolea wordt bezocht: deze van Shah Nematollah Vali. Bezoek aan de tuinen van Shakazadeh-Bagh-e Shakhzade. Terugkeer naar Kerman.

Dag 6: KERMAN – RAFSANJAN – ZEIN OD DIN – YAZD 

Bezoek aan Kerman: de mooie Hamam Kinjali Khan, de Vakilbazar, de Vrijdagmoskee, Ganj Ali Khan complex, alsook de Moskee der Seldjoukiden. Tevens een speciaal octogonaal Gondad-Jabaliye gebouw.

Verder op de dag rijden we door een woestijnstreek waar vele carvanserails hebben gefunctionneerd. Buiten Kerman maken we een stop in Rafsanjan, de stad bekend om de pistachenoten.

Verder bezoek aan één van de meest authentieke caravanserails van de Zijderoute. De uit het jaar 999 stammende karavanserail Zein-od-Din ademt de sfeer van ‘de Sprookjes van 1001 Nacht’. Hier proef je de echte smaak van de woestijn! Bezoek aan de ‘Torens van de Stilte’, begraafplaats van de Zoroasters.

Logies in Yazd.

Dag 7: YAZD – MEYBOD – NAIN – ISFAHAN 

In de voormiddag bezoek aan Yazd, één van de oudste karavaansteden uit Perzië en het centrum van de Zoroasters. Tijdens onze verkennig van de oude binnenstad maken we tijd voor enkele interessantste monumenten. Bezoeken aan het schitterend Mir Chakmaq plein en -moskee, de Heilige Vuurtempel en de Jameh-moskee. Dit is ongetwijfeld één van de mooiste moskeeën van Iran.

Bezoek aan het watermuseum of aan de tuinen van Dowlat Abad. Via Meibod, rijden we naar Nain met een bezoek aan de prachtige Jameh-moskee. De stad is tevens wereldberoemd voor zijn tapijtenindustrie.

Aankomst en logies voor 3 nachten in Isfahan.

Dag 8: ISFAHAN 

Volle dag bezoek aan Isfahan, de rijkste stad van Iran op historisch vlak (Unesco) en uiteraard het hoogtepunt van de reis, de ‘Parel’ van Iran. We brengen een bezoek aan het Koninklijk plein Meidan-e-Emam, het op één na het grootste, maar ook mooiste plein ter wereld. Bezoek aan de moskeeën Masjed-e-Imam: toparchitectuur van de Safaviden, geglazuurde mozaiëken en kalligrafie.

Iets verder op het plein vinden we de zeer verfijnde moskee van Sheik Lotfollah en het paleis van Ali Qapu terug, met prachtige ontvangsruimtes voor buitenlandse gasten.

In de namiddag bezoek aan het paleis Chehel Sotoon (Unesco) met zijn ’40 zuilen halte’ aan de Khaju brug

’s Avonds genieten we na van het wondermooi zicht op de bruggen over de Zayandeh-Rood rivier. Overnachting in Isfahan.

Dag 9: ISFAHAN 

Vandaag opnieuw een grondig bezoek aan Isfahan, met oa. bezoek aan de Masjed-é-Jamee moskee (vrijdagmoskee). Hier bewonderen we prachtige kalligrafische patronen, geglazuurde mozaiëken met bloemen- en geometrische motieven. We bezoeken de brug met de 33 bogen (Si-o-Seh Pol), de Khadju brug(16e eeuw), de Chubibrug en de oude Pol-e-Shahrestanbrug, die dateert uit de 12e eeuw.

Na de lunch bezoeken we de Armeense Jolfa wijk met zijn prachtige Ye-Vank kerk, uit de tijd van Abbas I. Verderop vinden we de Hasht Behesht, de voormalige Koninklijke residentie. Overnachting in Isfahan.

Dag 10: ISFAHAN – NATANZ – KASHAN – QOM – TEHERAN 

Na een korte halte in het charmant dorp Natanz (moskee der Seldjouken) rijden we naar Teheran via Kashan, bekend om zijn tapijtweverijen en ‘Fin’ tuinen(Unesco), schitterende Perzische uitbeelding van het paradijs.

Tot slot bezoek aan Qom, één van de heiligste sjiitische steden van Iran. Een erg indrukwekkend bezoek (onder voorbehoud).

Tegen de avond komen we aan in Teheran.

Dag 11: TEHERAN

Vandaag een volledige Teheran met de belangrijkste monumenten. In het archeologisch museum zien we prachtstukken van de prehistorie tot de Sassaniden. Verder bezoeken we het Golestanpaleis, een meesterwerk uit het Qajaren tijdperk. Het toont de succesvolle integratie van vroegere Perzische kunstnijverheid en architectuur met Westerse invloeden. Tot slot bezoeken we het wondermooie Juwelenmuseum met topstukken zoals de Pahlavikroon en Pauwentroon.

We bezoeken één van de rijkste diamanten-en edelstenencollecties ter wereld.

Na het avondmaal, overnachting.

Dag 12: TEHERAN – BRUSSEL

In de namiddag de terugvlucht naar Brussel via Istanbul.

AS12

 

 • Heen- en terugvluchten Brussel-Shiraz en Teheran-Brussel, inclusief alle gekende luchthaventaksen op 01/08/17 ter waarde van € 250 per ticket
 • Transfers van- en naar de luchthavens in Iran
 • Rondreis per comfortabele A/C autocar
 • Vol pension vanaf het eerste tot en met laatste ontbijt
 • Flessenwater tijdens de maaltijden
 • Overnachtingen in uitstekende hotels:
  • Shiraz – Karim Khan of Pars hotel ****
  • Kerman – Pars hotel *****
  • Yazd – Hotel Safayeh*****
  • Isfahan – Hotel Kowsar of Aliqapu****
  • Teheran – Hotel Evine ****sup
 • Koffie of thee met gebak tijdens autoritten
 • Bagagebehandeling in de hotels
 • Lokale Engelstalige gids tijdens de rondreis
 • Entreegelden voor alle vermelde musea en sites
 • Fooien voor horecapersoneel, gidsen en chauffeurs
 • Reisbegeleiding vanaf Zaventem vanaf 12 deelnemers
 • Bijdrage Vlaamse Solidariteit Reisgelden
 • Visum voor Iran: € 120
 • Annulatie- en/of bijstandsverzekering
 • Onze prijs is afhankelijk van verhogingen luchtvaarttarieven te wijten aan niet-beschikbare tariefklassen, luchthaventaksen, brandstoftoeslag en security taksen. Prijzen werden berekend op 01/08/17.
 • De vermelde hotels kunnen gewijzigd worden naar gelijkwaardige categorieën. Let wel: in Iran zijn de hotels zeer correct, maar moeilijk vergelijkbaar met onze normen.
 • De volgorde van bezoeken kan wisselen volgens openingstijden. Er zijn heel wat religieuze feesten in Iran, waardoor sommige bezienswaardigheden op het laatste ogenblik kunnen gesloten worden.
 • Een internationaal paspoort nog 6 maanden geldig nà retour is vereist.
Print Friendly, PDF & Email