Ethiopië – 14 februari 2019 – 15 dagen

UNIEK PROGRAMMA VOOR DEMOL REIZEN

Maximum 19 deelnemers !

Vertrekdatum

  • Donderdag 14 Februari 2019

Prijs

  • Prijs per persoon : € 3595
  • Singletoeslag : € 365

Met ondermeer...

  • Combinatiereis van Noord en Zuid Ethiopië
  • De rotskerken in Lalibela
  • Een unieke expeditie naar Dalol
  • Diverse stammen in het Zuiden

Begeleiding

  • Reisleider : Filip Van Halst

Download hieronder de folder

Dag 1 : Zaventem – Addis Ababa

Samenkomst te Zaventem voor een nachtvlucht met Ethiopian Airlines naar Addis Ababa (via Wenen/geen overstap).

Dag 2 : Addis Ababa (O-M-A)

Bij aankomst in Addis Ababa worden we verwelkomd door het lokale reisagentschap en begeven we ons eerst naar het hotel voor een ontbijt. In de namiddag maken we een stadstour van Addis Ababa met een bezoek aan de kathedraal en het nationaal museum dat een interessant overzicht geeft van de geschiedenis en de volkeren van Ethiopië. Van op de Entoto heuvels genieten we van een mooi panorama over de sterk groeiende stad. We bezoeken tevens de lokale markt, één van grootste openluchtmarkten in Afrika.
Overnachting : Jupiter Hotel – www.jupiterinternationalhotel.com

Dag 3 : Addis Ababa  Mek’ele – Ahmedela (O-M-A)

Na een vroeg ontbijt begeven we ons naar de luchthaven van Addis Ababa voor een binnenlandse vlucht naar Mek’ele. Vervolgens rijden we naar Ahmedela. We bezoeken er het zoutmeer Lake Asala en ’s avonds zijn we er getuige van een mooie zonsondergang. Deze etappe van de reis vind je praktisch in geen enkel reisprogramma terug; we begeven ons inderdaad op expeditie. Ons jeepkonvooi krijgt de begeleiding van militairen. Accommodatie is hier ver zoek en we overnachten in tentjes. Het belooft echter een vrij korte nacht te worden, willen we morgen kunnen genieten van een bijzonder hoogtepunt onder nog draaglijke temperatuur. Overnachting : Camping

Dag 4 : Ahmedela – Dallol – Mek’ele (O-M-A)

Vroeg in de morgen rijden we naar Ragad (Asebo), één van de minst aangename plaatsen ter wereld om er te worden tewerkgesteld. Hier zien we hoe de lokale bevolking met rudimentair gereedschap het zout mijnt uit de grond om het vervolgens in stukken te snijden en op hun kamelen te laden.
Vervolgens rijden we verder naar Dallol. Onderweg zien we wederom kamelen karavanen, Afar hutten, lava velden en andere vulkanische formaties. We rijden naar de rand van de zoutformaties en na een korte klim stappen we regelrecht het buitenaardse landschap van de Dallol vulkaan binnen. Dallol is momenteel recordhouder voor de heetste bewoonde plek op aarde. Na dit onwaarschijnlijke avontuur keren we terug naar Mek’ele. Een goede douche zal ons wellicht van pas komen.
Overnachting : Planet Hotel – www.planetinternationalhotel.com

Dag 5 : Mek’ele – Lalibela (O-M-A)

Na ons ontbijt zetten we koers naar Lalibela, thuisbasis van de uit rotsen gehouwen kerken.
Deze dag is in hoofdzaak een transfertdag. We doorkruisen de hooglanden van Ethiopië en onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om eens halt te houden in één van de typische dorpjes van de gastvrije Amhara-bevolking.
Overnachting : Top Twelve hotel – www.toptwelvehotel.com

Dag 6 : Lalibela (O-M-A)

Vandaag ontdekken we Lalibela, de belangrijkste en beroemdste bedevaartplaats van het land. Deze plaats in de bergen van Lasta, is vernoemd naar koning Lalibela die hier in begin 13e eeuw elf kerken liet uithakken in de rotsachtige bodem. Het wordt soms ook wel het achtste wereldwonder genoemd. De kerken staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het hoogtepunt is de Georgiskerk, een monolithische kerk in de vorm van een Grieks kruis.
Overnachting : Top Twelve hotel – www.toptwelvehotel.com

Dag 7 : Lalibela – Asheton Mariam – Lalibela (O-M-A)

Na het ontbijt starten we met een onvergetelijke tocht met prachtige panorama’s. Zo trekken we de bergen in per ezel (of paard) en bezoeken het 13e-eeuwse, uit de rotsen gehouwen, Asheton Maryam klooster.
In de middag zijn we in een nabij gelegen dorp te gast bij een familie, waar we verwelkomd worden met traditionele koffie. Liefhebbers kunnen ook wat helpen kokkerellen. Hierna keren we terug naar ons hotel.
Overnachting : Top Twelve hotel – www.toptwelvehotel.com

Dag 8 : Lalibela  Addis Ababa – Langano (O-M-A)

Vandaag verlaten we het noordelijk deel van Ethiopië. Vanuit Lalibela nemen we een binnenvlucht naar Addis Ababa. We stappen over in terreinwagens die ons brengen naar de Great Rift, een natuurlijke aardverzakking die loopt van het Midden-Oosten tot Mozambique. In deze groene en vruchtbare vallei bevinden zich tal van meren en treffen we ook een enorme diversiteit aan volkeren. Het Langano-meer is het enige meer in Ethiopië waarin veilig kan gezwommen worden.
Overnachting : Hara Lodge – www.haralangano.com/

Dag 9 : Langano – Dorzi – Arbaminch (O-M-A)

Eindbestemming vandaag is Arbaminch. We rijden langs mooie landschappen en maken onderweg enkele fotostops om de benen te strekken. Hoogtepunt vandaag is een bezoek aan de Dorze stam, een kleine etnische groep (naar schatting enkele duizenden) die zich vooral heeft gevestigd op de hellingen van de berg Gughe, niet ver van het dorp Chencha. Vroeger waren het gevreesde krijgers en leefden ze van de landbouw. Tegenwoordig staan ze vooral bekend om hun weefkunst. Zo zijn ze ook de vervaardigers van de nationale kledij van Ethiopië, de Shamma, een zeer fijn geweven witte katoenen doek. Een andere bijzonderheid van deze bevolkingsgroep is de huisvesting; metershoge hutten van hout en bamboe in de vorm van een olifantenkop of bijenkorf.
Overnachting : Paradise lodge : www.lodgeparadise.com

Dag 10 : Arbaminch – Lake Chamo – Konso – Jinka (O-M-A)

Na ons ontbijt starten we onze dag met een boottocht over Lake Chamo (de zogenaamde “crocodile market”). Het zou ons verwonderen mocht U ooit al zoveel grote krokodillen van zo dichtbij hebben gezien. Andere bewoners van het meer zijn ondermeer nijlpaarden, visarenden en pelikanen. Na dit spektakel zetten we koers richting Jinka. Onderweg bezoeken we de Konso stam. De weg wordt omzoomd met enorme bananenplantages en onze jeeps moeten regelmatig tussen enorme kuddes koeien door laveren, die door de veehoudende stammen naar de veemarkten worden gedreven. De Konso staan bekend om de houten totems die als eerbewijs op graven van ‘helden’ werden geplaatst. De totems symboliseren de held, zijn vrouwen en de gecastreerde vijanden die hij tijdens zijn leven heeft gedood. Verder op onze route naar Jinka houden we ook even halt voor een kort bezoek aan de kleinere en minder gekende Tsemay-stam. Ze vallen vooral op omdat zowel mannen als vrouwen zich vaak versieren met kleurrijke kralen.
Overnachting : Eco Omo Lodge – www.eco-omo.com

Dag 11 : Jinka – Mago National Park (Mursi-stam) – Ari – Turmi (O-M-A)

Na ons ontbijt, opnieuw een vroege start voor opnieuw een avontuurlijke reisdag. We doorkruisen het ruige landschap van het Mago Nationaal Park en bereiken via ‘redelijk’ goede wegen het geïsoleerde gebied van de Mursi-Stam, ongetwijfeld de meest gekende stam uit Tv-documentaires over Zuidelijk-Ethiopië. Inderdaad, dit is de stam waar de Mursi vrouwen grote ronde kleischijven in hun onderlip dragen. Voor zover we ze nog niet zouden hebben tegen gekomen, gaan we ook op zoek naar de Ari-stam, welke wordt beschouwd als het meest kleurrijk geklede volk van het gebied. Bijzonder zijn de rokjes van de vrouwen, die gemaakt zijn uit takjes, gras en stro en gekleurd met rode leemgrond. Daarnaast is de Ari vooral populair omwille van hun aardewerk. Hierna vervolgen we onze route naar Turmi.
Overnachting : Buska lodge – www.buskalodge.com

Dag 12 : Turmi – Karo-stam – Hamer Village – Turmi (O-M-A)

Het programma van vandaag zal vooral bepaald worden of we al dan niet getuige kunnen zijn van een trouwceremonie van de Hamer-stam. (facultatieve excursie). Deze stam leeft in hoofdzaak van de veeteelt en is wereldberoemd vanwege het ‘bull-jumping’, een oeroud ritueel waarbij een man die wil trouwen zich moet bewijzen door zijn kracht te tonen door over een aantal koeien te springen.
Hoe dan ook, wordt dit een bijzondere dag; zo kunnen we ook een bezoek brengen aan de etnische Karo-stam, welke met uitsterven wordt bedreigd.
Volgens officiële tellingen zijn er niet meer dan 1.500 stamleden. Zowel de mannen als de vrouwen versieren zich uitbundig door hun hele lichaam te laten beschilderen. Daarnaast brengen de vrouwen vaak een scherp metalen voorwerp als versiering door de kin aan. Ook brengen we een bezoek aan de bekende markt in Turmi.
Overnachting : Buska lodge – www.buskalodge.com

Dag 13 – 14 : Turmi – Arbaminch – Addis Ababa (O-M-A)

Deze 2 dagen staan in het teken van een retour naar Addis Ababa. (zo’n 800 km). Gezien het programma van deze reis streeft naar een maximale beleving van het land Ethiopië en we uiteindelijk de reis willen beperken tot 2 weken, vullen we deze retour in met een aantal excursies waarvoor we geen of onvoldoende tijd hebben gehad op ons traject naar het Zuiden. Hierbij denken we ondermeer aan een typische koffieplantage, alsook een bezoek aan de bijzondere, doch heel verschillende, meren Abiyatta en Shala, vooral bekend omwille van de duizenden flamingo’s. Onze overnachting op dag 13 is voorzien in Arbaminch. Gezien onze nachtvlucht terug naar België, voorzagen we Addis Ababa nog de mogelijkheid om kledij te wisselen en te douchen.
Overnachting (dag 13) : Haile Resort – www.hailehotelsandresorts.com

Dag 15 : Addis Ababa  Zaventem

Terugvlucht naar Zaventem met Ethiopian Airlines (via Wenen/geen overstap). Aankomst in Zaventem omstreeks 08u30

• De vlucht heen en terug vanuit Brussel, fuel en luchthaventaksen en BTW (dd. 01/09/2018)
• De binnenlandse vluchten
• Het verblijf in de vermelde hotels en lodges (of gelijkwaardig)
• Alle verplaatsingen zoals vermeld in het programma (vanaf dag 6 gebeurt het vervoer per 4×4)
• Logement en maaltijden zoals vermeld in het programma (O=ontbijt, M=middagmaal, A=avondmaal)
• Nederlandstalige gids en reisleiding
• De excursies en de inkomgelden van de bezoeken vermeld in het programma.

• Persoonlijke uitgaven en fooien
• De bijdragen dat de bevolking vraagt om te fotograferen en/of filmen.
• Annulatie- en/of bijstandsverzekering
• Visum (dient op de luchthaven van Addis Ababa te worden aangeschaft : ongeveer 52 USD)

DOUANEFORMALITEITEN:
• Internationale Reispas (min. Geldig tot 6 maand na retourdatum)
• Visum (gebeurt ter plaatse)
• Er zijn geen inentingen wettelijk verplicht

ALGEMENE VOORWAARDEN:
• Voor de algemene en bijzondere reisvoorwaarden verwijzen we naar de website www.demolreizen.be (Indien gewenst kunt U ze ook schriftelijk bekomen – Aard van de reis = Pakketreis.)
• Minimum aantal deelnemers : 14 (max. 19)
• Volgorde van bezoeken kan wijzigen zonder afbreuk te doen aan het programma.

 Klik op de afbeelding om vlugger te scrollen

Print Friendly, PDF & Email